Bizleri Gururlandıran meslektaşımız Hv.Asb.Kd.Üçvş. Olcay Kaan ÇAKIR’ı tanıyalım.
DUYURULARI TELEGRAMDAN TAKİP İÇİN TIKLAYINIZ
Hava Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan 2006 yılında mezun oldum. Sonrasında Bilgisayar mühendisliğinde lisansımı yaptım. Lisans derecemin sonrasında Ege Üniversitesi’nde Enerji üzerine tezli yüksek lisansımı yaptım. Tezimi verdikten sonra doktora eğitimime Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyo mühendislik bölümünde başladım. Bulabildiğim her boş zamanı değerlendirmeye çalışıyorum. Hafta sonu tatilleri, yıllık izinler ve bayram izinleri de dahil her gün sabah saat 6’da uyanıp çalışıyorum. Projelerimi nasıl geliştirebileceğimi araştırıyorum.
Çalışmalarım;
Enerji, tıp mühendisliği ve savunma sanayisi üzerine Türk Patentve Marka Kurumu’na 9 adet patent 1 adet faydalı model başvurusu yaptım. Yeni patent başvurularımın yazım süreci devam etmektedir.
Türk Patentve Marka Kurumu tarafından Uluslararası Buluş Fuarı’na ülkemizi temsil etmem için davet edildim. Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde insansız hava araçları üzerine MilliSavunma Bakanlığı adına sunum gerçekleştirdim. Bu sunum sonrasında Tübitak, Havelsan ve Aselsan Ön Yapılabilirlik Etüd (ÖYE) çalışması yaptılar. Çip-üstü-organ, çip-üstü-laboratuvar, mikro akışkan ve elektro eğirme gibi çeşitli teknolojiler ile çalışıyorum. Silisyum güneş hücreleri, yeni nesil boya duyarlı güneş hücreleriyle ilgileniyorum.Ayrıca robotlarla ilgili çeşitli programlar yazıyorum. Yazılım tecrübem bulunmakta. Üç boyutlu katı modelleme programı olan olan Solidworks programı ile çeşitli tasarımlar yapıyorum. Aynı zamanda üç boyutlu yazıcı ile çeşitli mikro prototipler üretiyorum. Lityum iyon (Li-ion) pil teknolojilerine göre yüksek yoğunluklu (Hidrojen yakıt pili desteğiyle 10 Kat fazla enerji yoğunluğu bulunan) hava batarya teknolojisi geliştiriyorum. Ayrıca şu an insanın hareket etmesi ile kalp pilinin şarj edilmesine yönelik proje çalışması gerçekleştiriyorum.
Doktora çalışmam
Doktora çalışmam, milimetrenin yüzde biri hassaslıktamembranın mikro robot kol ile hareket ettirilmesive milimetrenin yaklaşıkonbinde biri ila iki binde biri kalınlıklarda nanofiber dokuma yapıp beyin travmasının modellenmesi üzerine. Sinir hücreleriyle birlikte mikro akışkan teknolojisi kullanacağım. Mikro akışkan teknolojisinin tıp araştırmaları üzerine kullanımı özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunmakta. Harvard Üniversitesi tarafındanbu araştırmalar sıklıkla yapılmakta ve araştırmacılar kendi ülkeleri tarafındansürekli desteklenmekte. Doktora çalışmam için Dünya’da ilk kez geliştirdiğim nanometrik polikaprolakton (PCL) dokuması yapacağım. Nanometrik seviyede dokuma ile doktora sürecim boyunca ayrıca patent başvurusu ve uluslararası yayın başvurusu yapacağım. Beyin travmasını modellemek için tekrarlı mikro germe yaparak sinir hücrelerine olan etkilerinin vitro inceleyeceğim. Çünkü sinir hücrelerinin ölüm fonksiyonlarına neden olan intrasellüler araştırmalar için bunlar değerli bilgiler. Beyin travması pek çok yerde olabiliyor. Örneğin bir patlama sırasında askerlerin beyinlerinde meydana gelen değişimler ve hasarı çözümlemek için uygulanabilecek tedavi stratejileri bu teknoloji kullanılarak araştırılabilir. Yada trafik kazaları sonrasında beyinde meydana gelen değişiklikler ve tedavi yaklaşımları araştırılabilir. Yüksek hassasiyetli hareketi elde edebilmek için mikro robot teknolojisi kullanacağım. Robotun hareketinide minimum titreşim seviyesi için kablosuz veri transferi teknolojisi ile gerçekleştireceğim.
Tıp üzerine mevcut çalışmalarım
Kalp pil ve Beyin Pili İçin Geliştirilen Vücudun Hareketleriyle Enerji Üreten Minimal İnvazif Şarj Cihazı
Tıp üzerine çalışmalarım, kalp pili ve beyin pilinin kendi kendini şarj eden modelini geliştirmemle başladı. Bu projeyle yaklaşık iki yıldır ilgileniyorum. Kalp hastaları cihazın bataryaları bittikçe yeniden ameliyat olmak zorundalar biz bu durumun önüne geçmek için projemizi geliştirdik. Kendi üniversitemizde Dünya’da bu projeye benzer bir patentin olup olmadığının tespiti için rapor hazırlamalarını istedik. Dünya üzerinde benzer şekilde çalışan bir cihaz olmadığının (80 sayfalık rapor) tespit edilmesi ile danışmanım olan Doçenthocamızla birlikte ulusal patent başvurumuzu yaptık. Uluslararası patent başvurumuzuda yapmayı düşünüyoruz. Amerika’da yapılan enerji üreten cihazlar kalp ya da diyafram kasına baskı uyguladığından mekanik zorlanmaya sebebiyet veriyor. Zaten çalışmasında aksaklık bulunan organlardan bu yükü alabilmek ve organları rahatlatmak için insanın kendi kinetik enerjisi ile şarj kapasitesi sunan bu cihazı geliştirdik. Kişiler uyurken bile sürekli olarak hareket halindeler.Bu hareket enerjisini sürekli olarak elektrik enerjisine çevirerek bataryanın sürekli olarak şarj olmasını sağlayacağız. Aynı teknoloji Parkinson hastalarında beyin pili cihazları için de kullanılabilecek.Cihazı hayata geçirmek için çeşitli şirketler ile görüşmelerimiz başladı. Yurt içi ve yurt dışı pek çok hastadan cihaza talep geldi. En kısa sürede bu teknolojiyi hayata geçirmek istiyoruz. Bu teknoloji kritik bir teknolojidir.
Covid-19 Virüsüne karşı bir çip üstü laboratuvar teknolojisi iledenenecek olası protein ilaç kombinasyonun geliştirilmesi(Teori aşamasında uygulama aşaması hazırlıkları gerçekleştiriliyor)
Bu virüs pek çok insanın ölümüne sebebiyet verdi. Bu virüsle ilgili pek çok aşı geliştirilmiştir. Fakat henüz geçerli bir ilaç bulunamamıştır. Bununla ilgili çalışılabileceğini düşündüğüm bir protein uygulaması var. Virüsün bir proteine yapışmasını kullanarak geliştirilecek olası bir ilaç araştırması. Tabi konuyla ilgili laboratuvar desteği ve araştırma çalışmaları yapılması şart.Bu konuyu ilerleyen zamanda çip-üstü-laboratuvar teknolojisi ile çalışmak istiyorum. Geliştirmeyi düşündüğüm ilaçta virüsün bağlanacağı yerleri çoğaltarak virüsün yanlış yere bağlanmasını sağlayıpakciğer hücrelerini korumak istiyorum. Hücre içine giremeyen virüsün çoğalma hızı da düşecek.Bu şekilde akciğerlere ve bağışıklık sistemine hasta ölmeden önce zaman kazandırılabileceğini düşünüyorum. Bu protein teknolojisinin geliştirilmesiyle ilgili zaman bulabildiğim kadarıyla önümüzdeki aylarda çalışma yapmaya başlamak istiyorum. Bu yöntemin astım hastalarında yapılan uygulamaya benzer bir ilaç olarak kullanılabileceğini düşünüyorum.
Enerji
Enerji üzerine yaptığım çalışmalar daha çok güneş enerjisi ve yüksek enerji yoğunluklu batarya teknolojileri üzerine. Daha önce kule tipi güneş enerjisi santralleriyle ilgili sıvı metal, galyum indiyum kalay alaşımı kullanan yüksek verimli santral teknolojisi geliştirdim.
Yüksek Enerji Yoğunluklu Batarya
Bir araştırma ve uygulama çalışması olarak yüksek yoğunluklu çalışan ilk bataryamı geliştirdim. Söz konusu buluşumla ilgili ulusal patent başvurumu yaptım.Ayrıca Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nede patent başvurumu yapacağım. Bu projemle ilgiliçalışan ilk örnekleri yaptım. Konuyla ilgiliarge aşamaları devam etmekte olup önümüzdeki günlerde ülkemizdekiüniversitelerimizle görüşmeler yapmaya başlayacağım.
Batarya hibrit bir batarya sistemi ve enerji yoğunluğu lityum iyon bataryadan çok daha yüksek. (Hidrojen yakıt piliyle yaklaşık kiloğram başına 10 kat daha fazla enerji yoğunluğu)
Alüminyum hava bataryası ve hidrojen yakıt pilinin birlikte kullanımı ile oluşturulmuş gelişmiş bir batarya sistemi. Alüminyum metalinin yerkabuğunda çok bulunduğuna dikkatinizi çekmek isterim. Bu batarya teknolojisini sürdürülebilir şekilde çalışması için yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Bu bataryaları ilk aşamada öncelikle savunma sanayisinde ihalar, elektrikli denizaltılar, gemiler ve tanklarda kullanmayı düşünüyorum. İkinci aşamada elektrikli arabalar için bu batarya sistemini hayata geçirmeyi hedefliyorum. Bu teknoloji ile araçları şarj etmek yerine pil bitene kadar kullanmak esas olacak.Bu teknoloji kritik bir teknolojidir.
Araştırma çalışmalarım
Nükleer bilimler üzerine anti madde üretimi için element hedefli proton hızlandırıcısı tasarımı üzerine çalışıyorum. Burada amacım seri şekilde pozitron üretimini sağlamak. Kararsız elementlerin bozunumları sırasında saçtıkları pozitron emisyonunu kullanacağım. Fotonun itki kuvveti bulunmakta bu kapsamda protonları hızlandırmak için yoğunlazer ışığı, süperiletken elektromıknatıs ve bir buçuk milyon voltluk elektrik alan üreteci tasarlıyorum. Atomların titreşim genliklerini minimize etmek için hedef atomları kriyojenik sıcaklıklara düşüreceğim. Bu teknolojiyle ilgili mühendislik tasarımım devam etmekte. Şu an kriyojenik parça üretimi üzerine çalışıyorum. Parça tasarımlarım bittikçe üç boyutlu yazıcıdan parçaları basarak hızlandırıcımı birleştireceğim. Müsait oldukça Türkiye’deki nükleer bilimler üzerine çalışan Prof.Dr. hocalarımızla iletişim halindeyim. Cihazın bitiminde ikinci aşama olan hidrojen atomlarından elektron uzaklaştırılması işlemi için çalışacağım.
Son olarak, elektrikli uzay itki teknolojileriyle ilgili Lorentz kuvvetini kullanan kütle fırlatıcı cihazı tasarımı yapıyorum. Bu özellikle çeşitli ülkelerin kullandığı zayıf Halletkili itki motoru yerine geçebilecek bir teknoloji. Bu teknoloji klasik kimyasal roketlerin uzay boşluğunda yakıtlarının çabuk bitme problemini de çözecek. Buradaki amacım uzay araçlarının bu itki sistemiyle uzay boşluğunda günümüz teknolojisine göre daha yüksek hızlara ulaşılmasını sağlamak.
Yabancı Dilim; İngilizce.
YouTuobe için TIKLAYINIZ